
Kongrenin açılışı Başbakan R. Tayyip Erdoğan, TOBB Başkan'ı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ICC Başkanı Marcus Wallenberg tarafından yapıldı. Dünyanın önde gelen şirketlerinin başkanları ve CEO'larının da yer aldığı kongreye 110 ülkeden 1600 iş adamı katılıyor.
Dünya çapında bir iş dünyası kuruluşu olan Milletlerarası Ticaret Odası'nın (ICC) şemsiyesi altında faaliyet gösteren Dünya Odalar Federasyonu'nun (WCF), iki senede bir düzenlediği '5. Dünya Odalar Kongresi'nin açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Bill Clinton'ın başkanlık döneminde Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Madeleine Albright ve 2006 Nobel Barış ödülü sahibi Muhammad Yunus'un da yer aldığı kongre, en fazla ülke ve bin 600 işadamı sayısıyla en yüksek katılımlı kongre olma özelliğini taşıyor. Bunun yanı sıra kongre, dünya çapındaki 12 bin odadan işadamlarının bir araya geldiği tek uluslararası platform.
Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Rifat Hisarcıkhoğlu evsahipliğinde ve Dünya Odalar Federasyonu (WCF) ve Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı'nm desteğiyle İstanbul Lütfi Kırdar'da düzenlenen Dünya Odalar Kongresi, dünya çapındaki 12 bin odanın ve yerel, ulusal ve uluslararası özel sektör kuruluşlarının başkanlarının ve temsilcilerinin, dünya iş çevrelerinin önde gelen liderlerinin bir araya geldiği tek uluslararası forum olma özelliğine sahip.
4-6 Temmuz 2007 tarihlerinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin evsahipliğinde gerçekleştirilen 5. Dünya Odalar Kongresi’nin açılış töreni yapıldı. Tören Tefken Orkestrası’nın dinletisi ile başladı. Açılış töreninde Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Dünya Odalar Federasyonu ve DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, ICC Başkanı Marcus Wallenberg birer konuşma yaptı.

Rifat Hisarcıklıoğlu: “Türkiye, ekonomisi sürekli gelişen bir ülkedir. Türkiye, 400 milyar dolardan fazla gayrısafi milli hasılası ile bölgesindeki en büyük ekonomilerden biridir. Türkiye, tam üyesi olmak üzere Ekim 2005’de müzakerelere başladığı AB’nin, en büyük 6. ticaret partneridir. Güçlü ve güvenilir bir ticaret partneri olan Türkiye, dünyanın 17. büyük ekonomisidir. Ülkemiz, ortalama yüzde 7,5 yıllık büyüme oranı ile son beş yılda reel olarak yüzde 43 büyümüştür. Liberal bir kur politikasına sahip olan ülkemiz sadece 2006 yılında 20 milyar dolar doğrudan yabancı yatırımı cezbetmiştir” dedi.

Bu önemli kongrenin açılışında ev sahibi olarak bulunmaktan onur duyduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “İş dünyasının en büyük buluşması olan bu kongre, dünyanın bütün ticaret ve sanayi odalarını aynı çatı altında toplayan yegane organizasyondur. İki yıl önce, Güney Afrika’da, Durban’daki kapanış seremonisinde sizleri Türkiye’ye, bu güzide şehre, tarihinde imparatorluklara başkentlik yapmış ve asırlardır bir ticaret merkezi olan İstanbul’a davet ettim. Bugün, davetime icabet etmiş olduğunuzu görmek benim için ayrı bir gurur ve mutluluk vesilesidir. Türk özel sektörünün çatı örgütü olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak bu kongreye ev sahipliği yapmak bizlere gurur veriyor. 5. Dünya Odalar Kongresinin, 118 ülkeden gelen 1595 katılımcıyla gerçekleşiyor olmasından duyduğumuz heyecanı sizlerle paylaşmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Kongrenin sayı bakımından şimdiye kadarki en büyük kongre olduğunu, 118 ülkeden yaklaşık bin 600 katılımcının yer aldığını ifade eden Dünya Odalar Federasyonu (WCF) ve DEİK Başkanı Rona Yırcalı, “Dünya Odalar Federasyonu, kendisini her düzeydeki oda için çalışmaya adamıştır. Faaliyetlerimiz ve projelerimiz yerel, bölgesel, ulusal, ikili ve ayrıca kamu ve özel sektör odalarını da içermektedir. Bu kadar geniş kesimden odaların 5. Dünya Odalar Kongresi’ne katılması dolayısıyla çok mutluyum. Hepinize bu fırsatı refah için ortaklıklar yaratmak üzere değerlendirmenizi öneririm. Unutmayınız ki desteğiniz ve isteğiniz bu kongre’nin başarısının temel şartıdır” dedi.
Dünya çapında 12 bin odayı ulusal ve uluslar arası sektör kuruluşlarının başkan ve yardımcılarını İstanbul’da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Başbakan Recep Tayip Erdoğan, “Hedef ve projeksiyonlarımıza göre, 2013 yılında Türkiye, 800 milyar dolar gelir seviyesini geçmiş ve dünyanın en büyük ekonomileri arasında yerini almış olacaktır. Her biriniz şundan emin olunuz, siz bize bir adım yaklaştığınızda, biz sizlere 100 adım yaklaşacağız. Her bir bakan arkadaşım, bizzat ben önünüze çıkan her sorunda çözüm yolunu bulma gayreti içinde olacağız” dedi.
Bütün dünya için özellikle terör karşısında uluslar arası ortak bir mücadele kararlığını şar olarak gördüğünü vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin uzun yıllardır terörle mücadele noktasında diğer ulusların bu noktada ‘Biz sizdeki terör örgütünü terörist örgüt olarak görüyoruz’ lafını artık yeterli görmüyoruz. Bu konuda gerekli uygulamayı bekliyoruz. Türkiye olarak biz, uluslar arası teröre karşı mücadele yapıyoruz. Bize dost olarak görününlerden de biz bunu bekliyoruz.”
İş dünyasına küresel perspektif
“5. Dünya Odalar Kongresi” sırasında, işadamlarının yönetim konusunda karşılaştığı sorunların ele alınmasının yanı sıra, küreselleşme sürecinde karşılaşılan zorluklar, ekonomilerin yeniden yapılanması ve iyi yönetişimin önemi gibi iş hayatına yönelik daha geniş konular da ele alındı. 'Küresel Risk Yönetimi-Hükümete ve İş Dünyasına Çağrı', 'Enerji Geleceğinin Güvenceye Alınması', 'Sınırlar Ötesi, Odalar ve Göç', 'Küresel Ekonomilerde Yönetişim', 'Çok Taraflı Ticarete Yönelik Tehditler' gibi konular kongre programı içerisinde yer aldı.
"Gelişme için işbirliği" ana temasıyla düzenlenen kongrede, iş dünyasının liderleri kendi aralarında tecrübelerini ve beklentilerini paylaşacak, karşılaştıkları sorunların çözümünde kendi meslektaşlarından yenilikler ve değişik uygulamalar hakkında bilgiler alacak ve ikili iş ilişkileri kuracak. Bu bakımdan kongre, Türk işadamlarının dünya iş çevreleriyle temas kurmaları yönünde önemli bir fırsat teşkil ediyor.